© 2023 by Skydata Oy - all rights reserved

Pelastustoiminta

Olemme toimittaneet vuodesta 2011 alkaen UAV ratkaisuja ja laitteita. Viime vuosina yksi sovellusalue jossa UAV laitteita on alettu aktiivisesti ottamaan käyttöön ovat pelastuslaitokset, poliisi, rajavartiolaitos ja puolustusvoimat. Erityisesti pelastuslaitoksille multikopterit ovat selkeästi olleet tärkeä lisätyökalu, jonka käyttösovellukset tulevat vain lisääntymään. Edullisten DJI Phantom 4 multikoptereiden ansiosta, laitteiden hankintakustannukset ovat maltilliset ja käyttöönotto helppoa.

Tätä kirjoittaessa, poliiseilla on menossa laaja UAV hanke, joka omalta osaltaan osoittaa UAV ratkaisujen olevan jo nyt tärkeä osa turvallisuustoimintaa. Ratkaisut tulevat tälläkin alueella kattamaan nykytehtävien lisäksi useita uusia sovellusalueita ja jo tällä hetkellä laitteita käytetään erilaisissa etsintä-, seuranta-, kriisi- ja onnettomuustilanteissa tehokkaasti hyväksi.

Sääsuojattu DJI Matrice 200 sarja

Flighthub - etähallinta

Flighthub etähallintaohjelmasta on toistaiseksi vähän valmistajalta tietoa, mutta DJI on tuomassa loppusyksystä tämän ohjelman markkinoille yhdessä Matrice 200 laitesarjan kanssa. Flighthub on etähallinta ohjelmisto, jonka avulla useita eri paikoissa toimivia multikoptereita voidaan seurata etänä hallintapaneelin kautta. Käytännössä siis useampi laite voi operoida samaan aikaan vaikka eri puolilla maailmaa ja niiden toimintaa voidaan seurata ja ohjata tiettyjä toimintoja. Etähallinta ei luonnollisesti mahdollista laitteen lentämistä, mutta sen kautta voidaan operoida kameraa.

Tällaiset toiminnallisuudet tulevat lisääntymään tulevaisuudessa. Tyypillinen käyttötarkoitus voi olla esimerkiksi tarkastustoiminta, jossa pilotti vie laitteiston paikanpäälle, nostaa laitteen ilmaan ja ohjaa sen ennalta sovittuun kohteeseen. Kohteessa ollessaan, asiantuntijat voivat etänä tutkia kopterin lähettämään kuvaa tai muuta dataa, kohdistaa kameran haluamaansa kohtaan tai zoomata haluamaansa yksityiskohtaan sekä antaa järjestelmän kautta chat-keskustelun kautta ohjeita pilotille, joka siirtää kopteria haluttuun paikkaan.

Flighthub etähallintaohjelmistosta tulee lähempänä julkistusajankohtaa oma osionsa sivuillemme Aplikaatiot välilehdelle!

Jos puhutaan yleisesti viranomais UAV ratkaisuista, niin uusi juuri toimitukseen tuleva (elokuu loppu 2017) DJI Matrice 200 soveltuu näihin käyttötarkoituksiin paremmin kuin mikään malli aikaisemmin. Matrice 200 pääominaisuudet tarjoavat ennen näkemättömät mahdollisuudet myös viranomaiskäytössä:

  • IP43 suojattu säänkestävyys joka mahdollistaa lentämisen sateella, lumisateella ja -15 asteen pakkasella (tehtaan suositus)

  • Monikamerajärjestelmätuki, jossa voidaan käyttää samanaikaisesti kahta pääkameraa ja laitteeseen integroitua FPV kameraa

  • Modulaarinen kamerajärjestelmä, joka mahdollistaa kameroiden vaihdon muutamassa sekunnissa kenttäolosuhteissa

  • Itselämpiävät akut takaavat myös kylmissä olosuhteissa maksimaalisen lentoajan

  • Mahdollisuus sijoittaa kamera laitteen yläpuolelle, jolloin multikopterilla voidaan lentää esimerkiksi siltojen tai rakenteiden alle ja kohdistaa kamera yläpuolella tai sivulla sijaitsevaa kohteeseen

  • Useita kameravaihtoehtoja peilittömästi MFT järjestelmäkamerasta (4K-RAW), lämpökameroihin ja Z30 180x zoomilla varustettuun kameraan

  • Mahdollisuus varustaa kolmannen osapuolen sensoreilla esimerkiksi erilaisten kemiallisten vaarojen tunnistamiseen (tulossa)

  • Pitkä jopa lähes 40 minuutin lentoaika hyötykuormasta riippuen

  • Kaksoisakkujärjestelmä, joka tuo luotettavuutta ja lentoaikaa

  • Kahdennetut kriittiset lentokomponentit (GPS, IMU, Kompassi jne.)

Matrice 200 sarjan myötä DJI lanseeraa myös uuden DJI Go Pilot hallintaohjelman, joka mahdollistaa monikamerajärjestelmän hallinnan (kamerasignaalien vaihto lennossa FPV -> Pääkamera 1 -> Pääkamera 2 kesken) suoraan lentoaplikaatiosta sekä kameroiden ja laitteiston monipuolisen hallinnan yhden ohjelman kautta.