© 2023 by Skydata Oy - all rights reserved

Kiinteistökuvaaminen

Multikoptereiden käyttö kiinteistökuvaamisessa on lisääntynyt merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Lintuperspektiivistä kuvattu video antaa kohteesta huomattavasti kokonaisvaltaisemman kuvan ja yhdistämällä kohdevideoon aluevideo-osuuden, voidaan kohde esittää informatiivisesti yhdessä alueen palveluiden ja tärkeimpien maamerkkien kanssa, jolloin potentiaalinen kohteesta kiinnostunut ostaja saa hetkessä kuvan alueesta ja sen palveluista.

Tarjoamme kustannustehokkaat työkalut kiinteistö- ja asuntovideoiden tuottamiseen. Multikopteriratkaisun käytöönotto on helppoa valitsemalla laitetoimitukseen mukaan muutaman tunnin mittainen koulutuspaketti, jossa läpikäymme laitteiston toimintojen lisäksi kiinteistökuvaamisen perusteet. Prodrone multikopteriratkaisuihimme kuuluu useita optioita, kuten laitevakuutus, koulutus, varaosa- ja huoltopalvelut nopeasti Suomessa sekä mahdollisuus hankkia ratkaisu vuokra-leasingillä.

 

Olemme itse toteuttaneet jo vuodesta 2011 alkaen multikoptereilla kuvauspalveluita ja tiedämme mitä toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen ratkaisu tarkoittaa. DJI:n Phantom 4 Pro ja Mavic Pro mallit soveltuvat kiinteistökuvaamiseen erinomaisesti. Ne kannattaa varustaa heti riittävällä määrällä akkuja sekä kuljetuslaukulla, joka suojaa kopteria rajussakin menossa.

Tiesitkö että johtavan Suomalaisen kiinteistövälitysketjun tutkimuksen mukaan, videoesittely kohteesta nopeutti kohteen myyntiä yli 30%.

Yhdistämällä ammattitaitoisesti ilmakuvausmateriaalia perinteiseen videoleikkeeseen, luodaan ammattimainen ja laadukas kuva, joka poikii lisää toimeksiantoja ja tuloksia kiinteistövälittäjälle sekä nopeuttaa kohteen myyntiä. Hyvä videoesittely kertoo myös kohteesta tarpeeksi, jolloin esittelyihin saadaan tehokkaasti vain aidosti kohteesta kiinnostuneet asiakkaat, säästäen aikaa turhien esittelyiden muodossa.

Sivulla olevat videot ovat otteita niistä kymmenistä kuvaamistamme videoista, joita olemme vuosien varrella asiakkaillemme kuvanneet. Jos et itse halua investoida multikopterilaitteistoon ja etsit ammattimaista, kokemusta omaavaa kuvaajaa tuottamaan videosi, tarjoamme laadukkaita kuvauspalveluita valtakunnallisen yhteistyökumppaniverkostomme kautta - kiinteistökuvaamisesta vaativiin teollisuuden lämpökuvauksiin.

 

Kartoituskuvaus

Ortokuvaus eli tuttavallisemmin kartoituskuvaus on yksi multikoptereiden uusista erittäin suosituista sovellusalueista. Kartoituskuvauksessa multikopterilla lennetään etukäteen lennonsuunnitteluohjelmassa valittu alue, joka voi olla esimerkiksi kiinteistö, kaupunginosa, omakotitalo tai maa-alue joka halutaan kartoittaa. Kopteri suorittaa annettujen ohjeiden mukaisesti täysin automaattisesti alueen kuvaamisen, ottaen kymmeniä tai usein satoja kuvia alueesta kamera suunnattuna suoraan alaspäin maahan. Ohjelmassa määritetään kuvien päällekkäisyys, joka on yleensä 60-80% eli jokaisessa kuvassa on edellisestä kuvasta 60-80% sama alue. Kuvat tallentuvat multikopterin muistikortille josta ne ladataan ortokuvaus ohjelmaan käsiteltäväksi. 

Suosituimpia ohjelmia ovat Pix4D, DroneDeploy, MapsMadeEasy, mutta tarjolla on lukuisia muitakin. Kaikissa mainituissa ohjelmissa on tabletille tai puhelimelle tehty aplikaatio (IOS / Android), jolla lentotehtävä voidaan helposti suunnitella paikanpäällä tai ladata aikaisemmin tietokoneella tehty suunnitelma ja suorittaa lentotehtävä täysin autonomisesti multikopterin toimesta ml. automaattinen nousu ja laskeutuminen tehtävän jälkeen.

Analysointiohjelma käsittelee kuvat valmiiksi

Kun kuvat on analysoitu ja yhdistetty valitussa palvelussa, palvelu lähettää asiakastilille analysoidun materiaalin eri tiedostomuodoissa, jotka on luettavissa käyttötarkoituksen mukaan eri ohjelmistoissa tarkempaa analysointia ja jälkikäsittelyä varten. Analysointiohjelmien sisäänrakennettuihin ominaisuuksiin kuuluu mm. pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen sekä 3D kuvamateriaali. Muita formaatteja jatkokäsittelyyn on lukuisia, joista tarkemmin lisätietoja meiltä tai ohjelmistovalmistajien sivuilta (linkit alla).

3D mallennus

Perus ortokuvaustekniikalla otetut kuvat on otettu ainoastaan suoraan kopterista alaspäin. Jos kohteesta tai alueesta halutaan muodostaa tarkempi 3D kuva, voidaan kohde kuvata toiseen kertaan ristikkäisellä lennolla eli jos ensimmäinen lento on suoritettu pohjois-etelä suunnassa, voidaan täydennyslento tehdä itä-länsisuunnassa. Tämä ei kuitenkaan tuo merkittävää parannusta 3D kuvan tarkkuuteen, minkä takia täydennyskuvaus voidaan suorittaa siten että kamera suunnataan alaspäin suuntauksen sijaan viistoon. Kaikkein paras lopputulos saadaan, kun ilmakuvauksen lisäksi kohde kuvataan maasta käsin perinteisellä kameralla ja/tai jos mahdollista, kohde kuvataan multikopterilla 90 asteen kulmassa julkisivua kohti kiertäen kohde kopterilla.

 

Edellä mainitut analysointiohjelmat voivat kaikki käsitellä eri lähteistä tulevaa materiaalia sekaisin ja muodostaa multikopterilla, järjestelmäkameralla tai vaikka GoPro tyyppisellä kameralla otettua materiaalia ja yhdistää ne yhdeksi kokonaisuudeksi. 

Tutustukaa hyvään esimerkkiin, jossa esitellään useilla eri kameroilla kuvattu kohde:

Suositeltavat ratkaisut

Phantom 4 Pro / Pro +

Mavic Pro