© 2023 by Skydata Oy - all rights reserved

Sato Tutkimukset

Sukupolvien ajan viljelijät ovat kävelleet pelloillaan tarkistaen satoja manuaalisesti huomatakseen epäkohdat ja taudit. Perinne on hyvin aikaa vievä ja hankala, varsinkin kasvuston ollessa tiheä ja alueet suuria.

DJI Phantom 4 Prodrone tuotteistus tarjoaa edullisen vaihtoehdon viljelualueiden visuaaliseen arkastukseen. Viljelijät voivat tarkistaa ilmasta käsin viljelmät ja luoda alueestaan viljelykarttoja, joiden avulla ongelma-alueiden tarkistus on helppoa ja huomattavasti aikaisempaa nopeampaa.  Phantom 4 Pro multikopteri on pienikokoinen, edullinen ja helposti mukana kannettava multikopteri, joka tarjoaa lähes 30 minuutin lentoajan ja luokassaan ylivoimaiset ominaisuudet.

20 megapikselin kameralla ja 4K videokuvauksella varustettuna, Phantom 4 Pro tallentaa kristallinkirkasta, yksityiskohtaista kuvamateriaalia, joka on elintärkeää analysoinnin kannalta. Mikä parasta - Phantom 4 Pro varustettuna DroneFactoryn Prodrone tuotteistuksella on suoraan käyttövalmis työkalu, jolla voidaan aloittaa hyötykäyttö välittömästi.

NDVI eli multispektrikuvasta voidaan suorittaa tavallisella RGB videokameralla jollainen löytyy jokaisesta nykyaikaisesta multikopterista. Erityisen analysointiohjelman avulla kuten DroneDeploy tai Pix4D, tavallisesta RGB kuvamateriaalista voidaan analysoida ns. VARI algorytmin kautta kasvuston ”vihreys”. Kuvan analysointikaava on monimutkainen, mutta jos haluatte tutustua asiaan tarkemmin suosittelemme tutustumaan esimerkiksi DroneDeployn sivustoon hakusanalla NDVI ja tutkimaan asiaa tarkemmin.

Kehittyneempi vaihtoehto on käyttää erityisesti NDVI kuvaukseen suunniteltuja kameroita. Näistä esimerkiksi Parrot Sequoi on taskukokoinen (135g) kamera, joka on hyödynnettävissä mm. DJI Mavic Pro multikopteriin kiinnitettynä (tarjoamme Prodrone pakettia tähän tarkoitukseen).

Luonnollisesti erilaisia NDVI kameroita on tarjolla erilaisia ja niitä voidaan hyödyntää myös muissa DJI multikopterimalleissa tarpeen mukaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun hyötykuorma eli kopterin lastin paino pysyy sellaisissa lukemissa mitä esimerkiksi Parrotin 135g kamera, ei kantokykyisemmästä tai monimutkaisemmasta multikopterimallista ole mitään hyötyä. Suomessakin markkinoidaan malleja, jotka ovat hinnaltaan kymmenkertaisia, mutta eivät todellisuudessa tuo mitään lisäarvoa lopputulokseen, joten kannattaa tarkasti harkita mistä maksaa.

Kastelu & vesihallinta

Makea vesi on planeettamme yksi arvokkaimmista resursseista. Maatiloilla ympäri maailman vedenkäyttö pyritään optimoimaan, sillä vedenmäärä, olipa sitä liikaa tai liian vähän, vaikuttaa merkittävästi tuottavuuteen. Tämä taas tarkoittaa, että vesimäärää tulee kontrolloida ja seurata.

Suurilla maatiloilla vesivarantoja voi olla useassa eri paikassa, joilla hoidetaan kastelu. Tietyt kasvit kuten maissi, saavuttaessaan tietyn kasvumitan, vaikuttaa suoraan kastelujärjestelmän toimintaan ja aiheuttaa vaikeuksia kastelussa.

Hyödyntämällä lämpökuvauksen monipuolisia mahdollisuuksia, kastelua ja vesivarantojen resursseja voidaan hallita tehokkaammin. Zenmuse XT FLIR lämpökamera on suoraan yhteensopiva Matrice 100, Matrice 200 ja Inspire 1 multikoptereiden kanssa. DroneFactory tarjoaa tähän tarkoitukseen hyväksi todetun ratkaisun, joka hyödyntää lämpökameraa ja helppokäyttöistä DJI multikopteria, tuotteistettuna käyttövalmiiksi työkaluksi, joka on käyttöönotettavissa muutaman tunnin koulutuksen jälkeen.

DroneFactoryn lämpökameraratkaisun avulla maanviljelijät voivat ymmärtää yksityiskohtaisesti maatilansa tilaa ja tarpeita, tehostaa ajankäyttöä ja säästää selvää rahaa tekemällä oikeita päätöksiä kerätyn tiedon perusteella.

Maatalouden konsultointi

Agronomit auttavat useassa eri tehtävässä maanviljelijöitä toimimaan paremmin ja tehokkaammin. Ruoan tuotannossa esimerkiksi pyrkimällä tuottamaan terveellisempää ruokaa tai hallinnoimaan ympäristötekijöitä jotka vaikuttavat maatalouteen. Erikoistumisalana voi olla satokauden tehostaminen, kastelu ja salaojitus, kasvien kasvatus, kasviston fysiologia, maaperäanalysointi tai hedelmällisyys, rikkakasvien kontrollointi tai hyönteisten ja tuholaisten torjunta.

 

Agronomit perustavat suosituksensa toimenpiteistä kasvustosta ja ympäristöstä saamaansa tietoon.Multikopterit voivat hyödyntää tehokkaasti video-, lämpö- ja NDVI kameroita ja tallentaa materiaalia jota ei pystytä kuvaamaan maasta käsin tai näkemään paljaalla silmällä. Laitteiston avulla tunnistetaan terve kasvusto vahingoittuneesta jolloin pystytään nopeasti reagoimaan tarvittavilla toimenpiteillä. Multikoptereiden avulla kasvustoa voidaan kuvata viikottain, päivittäin tai vaikka joka tunti. Yhdistämällä samasta paikasta useaan kertaan kuvattua materiaalia TimeLapse animaatioksi, voidaan huomata kasvuston muutokset ja ongelmapisteet.

 

Multikopterit voivat olla elintärkeä työväline maataloudelle, mahdollistaen nopean ja kustannustehokkaan tiedonkeruun, välittömän tiedon ananalysoinnin ja nopean reagoinnin mahdollisesti viljelyn kannalta kriittisiin asioihin.

LANNOITUSJÄRJESTELMÄ

Kaikilla maatiloilla ylläpidetään kasvuston terveyttä ja tuottavuutta suojelemalla ja lannoittamalla kasveja. Vuosikymmenien ajan, maanviljelijät ovat käyttäneet työvoimaa vaativaa manuaalista lannoitusta tai isoilla tiloilla lentokoneita. Kumpikaan toimintamalleista ei ole ideaalista ajankäytön ja työvoimakustannusten takia.

DJI tarjoaa tähän ratkaisua. MG-1 multikopteri on kahdeksan moottorinen tehokas ja turvallinen ratkaisu, joka nostaa tehokkuuden ja hallittavuuden uudelle tasolle. Yksi MG-1 UAV laitteisto voi kantaa 10kg nestettä ja tehokkaasti kattaa neljän (4) hehtaarin tilan yhdellä lentokerralla. DJI:n laskemien mukaan tämä on 60x tehokkaampaa kuin manuaalisesti hoidettu lannoitus.

MG-1 on teollisuustason keraamiset suuttimet esiasennettuna, jotka voidaan vaihtaa tarvittaessa erilaisiin suihkutustarpeisiin. Korroosion ja pölynkestävyyden lisäksi, MG-1 on vedenpitävä ja työtehtävän jälkeen laite voidaan suihkuttaa puhtaaksi. Käyttämällä DJI Agras MG-1 multikopteria, nykyaikaiset maanviljelijät säästävät aikaa ja työkustannuksia, maksimoiden tehokkuuden.